jannijdam
 

Jan Nijdam Kwartet | Bij de Dieren Thuis
Herman te Loo, Jazzflits, 13 maart 2017

De generatie muzikanten die midden jaren tachtig afstudeerde aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium (zoals het toen heette), vormde een tijd lang een boeiende Sturm-und-Drang scene in de hoofdstad. Toch zat het tij een aantal van de jonge impro-stokebranden niet mee. Er waren er die zich een vaste rol in het voorfront van de Amsterdamse scene wisten te verwerven, anderen bleven onder de radar muziek maken of verdwenen helemaal uit zicht.
Bassist Jan Nijdam is zo iemand van wie we lang niets meer vernomen hadden, maar die zich nu als vijftiger presenteert met een debuutalbum als leider, met de Mengelberg-achtige titel ‘Bij De Dieren Thuis’. Ook muzikaal is de geest van het ICP-opperhoofd-in-ruste uitermate aanwezig op deze cd. Nijdam schrijft namelijk fijne, speelse en springerige thema’s waar de grootmeester ongetwijfeld goedkeurend bij zou hebben geknikt. Dat de plaat werd opgenomen in 2016 en niet in, pakweg, 1986 blijkt vooral uit het gevoel voor traditie en swing dat zijn kwartet hier etaleert.
Een nummer als ‘Het zwarte pad’, een ballad waarin Tobias Delius met zijn sublieme tenorsaxtoon tot grote hoogten stijgt, zou dertig jaar geleden niet zo snel op het repertoire zijn beland.

Daardoor is ‘Bij De Dieren Thuis’ een gevarieerd album, waar dergelijke schoonheid wordt afgewisseld met improvisatie op het scherpst van de snede. Michiel Scheen (die de laatste jaren ook weer uit de schaduw naar voren is gestapt) is een fantasierijke en ritmisch sterke pianist en slagwerker Alan Purves lijkt hier bezig te zijn met een eerbetoon aan Han Bennink, met wie hij natuurlijk ook al jaren de combinatie speelsheid en swing deelt. Nijdam zelf is de ideale leider die het materiaal aandraagt, zijn kwartet aanstuurt en zichzelf solistisch wegcijfert.

Jan Nijdam – bas
Tobias Delius – tenorsax, klarinet
Alan Purvers – slagwerk
Michiel Scheen – piano

   
knoppen
adres